Oma hirsitupa Stadissa


Niin siinä kävi. Meidän talomme tehdään hirrestä.

Olimme budjettia laatiessa tulleet siihen tulokseen, että hirsirakentaminen on niin kallista, että meidän on valittava jokin muu rakenne.

Emme olisi edes lähettäneet tarjouspyyntöjä hirsitalotoimittajille ellei Peura Talot Oy:n Aatos Pietilä olisi pysäyttänyt meitä Omakoti-messuilla. Aatoksen asiallisuus ja myyntiargumentit tekivät heti vaikutuksen tuvan emäntään, ja hän totesikin heti paikanpäällä:
"Me ostetaan Aatokselta hirsitalo"
Itse olin skeptinen.

Usean tarjouspyynnön ja parin kuukauden jumpan jälkeen loppusuoralle oli valikoitunut enää kaksi mahdollista talotoimittajaa. Kaikkein halvimmat rakenteet, jotka tuntuivat palvelevan enemmän talotehtaiden kuin asiakkaiden tarpeita oli jo raakattu pois. Samoin ne talotoimittajat joiden edustajien kanssa kemiat eivät kohdanneet.

Talon ulkoseinärakenteeksi tulisi valikoitumaan joko lamellihirsi tai energiatehokas thermorakenne. Jälkimmäisen eristävyys ja höyrynsulku koostuu villasta + polyuretaanilevystä (SPU). Hirren etuja taas ovat ekologisuus, terveellisyys, vuosikymmeniä testattu rakenne ja luonnollisuus. Myös pinnat ovat melkeinpä maalia vaille valmiit.

Lisäksi Peuran lamellihirsissä on lisäetuja. Nämä ovat lainattu Peuran sivuilta:


 1. Peuran hirsiprofiilissa ei ole yläpuolista uraa, siksi vesi
  ei ohjaudu hirren saumoihin.
 2. Kiilava pontti kohdistaa hirret tarkasti paikoilleen.
 3. Testattu ja mallisuojattu kapillaarikatko estää veden
  etenemisen hirsien saumoihin.
 4. Pyöreä profiili estää veden ja pölyn kerääntymisen hirsien
  saumoihin, kuten kantikkaissa profiileissa usein käy.
 5. Hirren profiilissa olevat "tiivistepiikit" painavat eristeen
  tiukasti paikoilleen antaen näin erinomaisen tiivistyksen.
 6. Kaareva yläpinta ei jätä mitään mahdollisuutta veden
  jäämiselle hirren päälle, kuten ”allasmaisissa” ratkaisuissa
  voi helposti käydä.
 7. Lamellitekniikka tuo aina hirren kovimman aineksen eli
  sydänpuun hirren ulkopintaan ja estää vuodesta toiseen
  tehokkaasti hirren vääntyilemistä sekä pinnan rakoilua.

Hinta molemmilla toimittajilla oli käytännössä sama identtisillä toimitussisällöllä ulkoseinärakennetta lukuunottamatta. Lopulta viimeinen määräävä tekijä oli oma fiilis.

Hirsirakenteesta tuli lämmin, kestävä, kotoisa ja terveellinen olo. Thermorakenteessa ajatukset pyörivät jossain energiatehokkuuden ja edistyksellisyyden puolella. Kolmatta talotoimittajan edustajaa oikein nauratti kun kerroin minkälaiset meidän kaksi finalistia olivat. Ovat kuulemma melkeinpä toistensa vastakohtia!

Pahimmalta tuntui soittaa tarjouskilpailun finaalin hävinneelle talotoimittajan edustajalle. Pidin tätä kaveria yhtä asiallisena kuin Aatosta, ja olimme kuitenkin olleet yhteyksissä jo monta kertaa. Myyjää voinee pitää hyvänä kun ostajalle tulee tällaisia tunnetiloja.

Nyt meillä on kuitenkin nimet paperissa ja hirsirakentaminen saa alkaa. No vielä menee hetki. Rakennuslupakuvia aletaan piirtää ensi viikolla ja ne luvat pitäisi vielä saada läpikin. Hassua, että nyt kun päätös on tehty, se tuntuu aivan itsestäänselvältä. Mielikuvat pyörivät valmiin talon tunnelmissa ja nyt tuntuu jo hassulta, että olemme edes harkinneet muita vaihtoehtoja.

Meidän talomme tulee Pyhäsalmelta.

Kuvat: Peura Talot OyTunnisteet: ,